Izbori u svjetlu izbjegličke krize, prosvjeda “šatoraša” i rješavanja problema dužnika u francima

Sloganom “Hrvatska raste” koalicija istoimenog naziva nastupa na izborima 8. studenoga 2015. godine, osvojivši 743 tisuće glasova, odnosno 56 mandata.

Izborima je prethodilo obilježavanje 70 godina pobjede nad fašizmom, 9. svibnja 2015., na kojoj je premijer Milanović podsjetio da je “u Narodnooslobodilačkoj borbi, sastavljenoj od Hrvata i Srba, bilo 300 tisuća ljudi, razmjerno najviše na području bivše Jugoslavije i neusporedivo više od bilo koje druge europske države. Svi su pali pod Hitlerom i Mussolinijem, a jedino se ovdje vodio rat iz uvjerenja, iz osjećaja pravde i rat za slobodu.” S izbjegličkom krizom tadašnja se Vlada, opća je ocjena, nosila uspješno, a veliku je ulogu u tome odigrao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Od početka krize do 4. ožujka 2016. u Hrvatsku je ušlo više od pola milijuna migranata. Prihvatni centar u Opatovcu premijer Milanović posjetio je 29. rujna 2015. kazavši da zatvaranja granica neće biti: “Zvuči grubo, ali žica u Europi, u 21. stoljeću, ne da nije odgovor, nego je prijetnja.”

nakon izbora u studenome 2015. uslijedili su mučni tjedni pregovora o sastavljanju saborske većine i Vlade, kojom je nakraju svega nekoliko mjeseci upravljao Tim Orešković. Novi su izbori održani već u rujnu 2016. Predsjednik Ivo Josipović, pak, tijesno je izgubio na predsjedničkim izborima početkom 2015., osvojivši 49,26 % glasova. Predsjednicom je postala Kolinda Grabar – Kitarović.