100 godina hrvatske socijaldemokracije

Izložbom i znanstvenim skupom u rujnu 1994. godine obilježeno je 100 godina  socijaldemokracije u Hrvatskoj. Izložba je u nekoliko mjeseci, gostovala na Kvarneru i u Istri, u Zagorju  i Prigorju, potom i po Slavoniji i Dalmaciji. Autor je izložbe povjesničar i prvi tajnik SDP-a Dušan Plećaš.

U katalogu izložbe “120 godina hrvatske socijaldemokracije” koja je u travnju i lipnju 2015. godine postavljena u Zagrebu odnosno Bruxellesu, njezin autor dr. Antun Vujić zapisao je kako je Socijaldemokratska stranka Hrvatske i Slavonije, osnovana 1894. godine, “prva takva stranka u ‘slavenskim’ zemljama Monarhije, starija i od nekih poslije najznačajnijih europskih socijaldemokracija. Stranka okuplja ponajprije članove različitih radničkih društava, u kojima djeluju i anarhisti, donekle i kršćanski socijalisti. Ipak, stranka ostaje izvan velikih tadašnjih ideoloških prijepora, najprije usvaja Heinfeldski program austrijske socijaldemokracije, a 1896. na svom drugom kongresu prelazi na Erfurtski program, kojemu dodaje niz specifičnih hrvatskih socijalnih i političkih tema i zahtjeva.”