Trećesiječanjska Vlada

Račanovu, sedmu hrvatsku Vladu imenovao je 27. siječnja 2000. privremeni Predsjednik Republike Vlatko Pavletić, a osma, druga Račanova Vlada upravljala je državom od rekonstrukcije, 30. srpnja 2002. do 23. prosinca 2003. godine.  Potpredsjednici Vlade tijekom cijeloga Račanova mandata bili su Željka Antunović, ujedno i, zamijenivši Jozu Radoša, ministrica obrane od 30. srpnja 2002. godine, Slavko Linić i Goran Granić (do 21. ožujka 2002. i zamjenik predsjednika Vlade). Ante Simonić postaje potpredsjednik po rekonstrukciji 30. srpnja 2002., a Dražen Budiša je bio potpredsjednik i zamjenik predsjednika Vlade od 21. ožujka do 30. srpnja 2002. godine. Mato Crkvenac je bio ministar financija, kulture Antun Vujić, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić, rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, unutarnjih poslova Šime Lučin, a vanjskih Tonino Picula. Ministar poljoprivrede i šumarstva bio je Božidar Pankretić, obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek, prosvjete i športa Vladimir Strugar, zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević, ministrica turizma Pave Župan Rusković, a ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić. Stjepan Ivanišević vodi resor pravosuđa, uprave i lokalne samouprave do 27. rujna 2001., kada ga zamjenjuje Ingrid Antičević-Marinović. Ministar gospodarstva je najprije Goranko Fižulić, zatim, od 21. ožujka 2002. godine, Hrvoje Vojković, a od rekonstrukcije do kraja mandata Ljubo Jurčić. Ministar pomorstva, prometa i veza do 21. ožujka 2002. je Alojz Tušek, zamijenio ga je Mario Kovač, a njega Roland Žuvanić. Do rekonstrukcije je ministar znanosti i tehnologije Hrvoje Kraljević, a potom Gvozden Flego. Resor za europske integracije do 21. lipnja 2001. vodi Ivan Jakovčić, a Neven Mimica preuzima 28. rujna 2002. Ana Stavljenić Rukavina je ministrica zdravstva do 23. listopada 2001., Andro Vlahušić je zamjenjuje 22. studenoga 2002. godine, a u međuvremenu ministarstvo, kao v. d., vodi zamjenik ministrice Rajko Ostojić. Počevši od rekonstrukcije, 30. srpnja 2002. godine, ministrica u Vladi je Gordana Sobol.

Naslovna fotografija: Nikola Šolić