SDP drugi put na vlasti. Preminuo Boris Šprem

Predsjednik Republike Ivo Josipović mandat za sastavljanje dvanaeste Vlade povjerio je Zoranu Milanoviću, a ona je svoju prvu sjednicu održala 3. siječnja 2012. godine, dvanaest godina nakon prve pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima.Dvanaesta Vlada RH upravljala je državom od 23. prosinca 2011. do 22. siječnja 2016. godine najprije u sastavu: Radimir Čačić (prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva), Vesna Pusić (ministrica vanjskih i europskih poslova), Neven Mimica (potpredsjednik), Milanka Opačić (potpredsjednica i ministrica socijalne politike i mladih), Ranko Ostojić (ministar unutarnjih poslova), Branko Grčić (ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije), Slavko Linić (ministar financija), Ante Kotromanović (obrana), Rajko Ostojić (zdravlje), Orsat Miljenić (pravosuđe), Arsen Bauk (uprava), Ivan Vrdoljak (graditeljstvo i prostorno uređenje), Gordan Maras (poduzetništvo i obrt), Mirando Mrsić (rad i mirovinski sustav), Zlatko Komadina (pomorstvo, promet i infrastruktura), Željko Jovanović (znanost, obrazovanje i sport), Tihomir Jakovina (poljoprivreda), Veljko Ostojić (turizam), Mirela Holy (zaštita okoliša i prirode), Predrag Fred Matić (branitelji) i Andrea Zlatar Violić (kultura). Kasnije su u Vladu ušli i Siniša Varga (zdravlje, od 18. lipnja 2014.), Boris Lalovac (financije, od 14. svibnja 2014.), Siniša Hajdaš Dončić (pomorstvo, promet i infrastruktura, od 18. travnja 2012.), Vedran Mornar (znanost, obrazovanje i sport, od 18. lipnja 2014.), Darko Lorencin (turizam, od 19. ožujka 2013.), Mihael Zmajlović (zaštita okoliša i prirode, od 13. lipnja 2012.), Anka
Mrak-Taritaš (prostorno uređenje i graditeljstvo, od 16. studenoga 2012.) i Berislav Šipuš (kultura, od 24. travnja 2015.).

2012., 30. rujna, preminuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem. Podravca, vrsnog pravnika, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i dugogodišnjeg tajnika HAK-a na mjestu predsjednika Sabora zamijenio je Josip Leko.