Kongres ujedinjenja – Socijaldemokratska stranka Hrvatske i SDP

Kongres ujedinjenja Socijaldemokratske stranke Hrvatske pod vodstvom Antuna Vujića i SDP-a, 30. travnja 1994. označava početak stranke “kakvu danas poznajemo.”

U rukovodstvo SDP-a tada su uključeni Željka Antunović, Mirjana Ferić – Vac, Igor Dragovan, Zdenko Franić, Zoran Abramović, Branko Maleš, Drago Kastratović, Mato Lalić, Igor Rađenović i drugi, a Vujić je izabran za predsjednika Savjeta SDP-a.

U knjizi “Hrvatska i ljevica” Antun Vujić, osnivač i predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske, kasniji dugogodišnji saborski zastupnik, ministar kulture u Račanovoj Vladi te predsjednik Savjeta SDP-a zapisao je kako se “u travnju 1994. zbilo ujedinjenje onog reformističkog koji je pobijedio i izašao iz duge povijesti SDP (SKH) u smjeru socijaldemokracije, kao i onog novog socijaldemokratskog (SDH) koji su određivale političke orijentacije i uzori europske socijaldemokracije.” Vujić, nadalje, navodi kako “ozbiljnijih otpora ujedinjenju stranaka nije bilo, ali je bilo otpora Račanovu vodstvu, i to ne iz redova SDH nego iz prijašnjih partijskih redova, kao i iz redova Stranke socijalista i ASHu kojoj su se zatekli neki članovi SDP-a.”