Izbori 1992. – staloženo, za dobrobit ljudi Hrvatske

Izbori za dvodomni Sabor, prema novom većinsko-razmjernom sustavu, održali su se 2. kolovoza 1992. godine. SDP tada osvaja samo 145.419 glasova, nešto više od 5 %, i 11 zastupnika.

Jednostavnom većinom se biralo zastupnike u 60 izbornih jedinica, a još 60 zastupnika se biralo razmjernim sustavom s lista u jednoj izbornoj jedinici. SDP nije osvojio mandat niti u jednoj od spomenutih 60 većinskih izbornih jedinica, a saborske mandate na državnoj listi izborili su samo Račan, Ivan Matija i Mato Arlović. Budući da je za pripadnike srpske nacionalne manjine u Saboru bilo rezervirano 13 mjesta, ovoj se trojici zastupnika pridružilo još osam sa SDP-ove liste: Milan Stojanović, Živko Juzbašić, Nedeljko Tomić, Miloš Petrović, Rade Jovičić, Boris Tepšić, Milanka Opačić i Snježana Biga-Friganović. Potom je, uslijed nesuglasica, veći dio od osam zastupnika srpske nacionalnosti napustio SDP, a u Klubu su ostali Stojanović, Opačić i Biga-Friganović.

Uvod u izbore bila je Treća konvencija SDP-a, 27. lipnja 1992. godine, na kojoj je usvojen Izborni program. U njemu se naglašava pravo na život, dom i mir, na pravedan udio u dobrima zajednice, socijalnu zaštitu i radnu budućnost, pravo na sigurnost i ravnopravnost te slobodan izbor koji isključuje nametanje drugima svog političkog i osobnog svjetonazora pomoću vlasti.

Na fotografiji gore su Račan, Tomac, Biserka Perman, Josip Buršić i riječki SDP-ovci  na skupu u Filodrammatici.